Gluténmentes diós, beigli
Zelleitündi módra
- Közepes
- Zellei Tündi40-60 perc
- 2020-12-04158.38 kcal/fő
1 főre | Érték |
---|---|
kcal: | 158.38 |
kJ: | 660.88 |
Szénhidrát: | 15.67 |
Amelyből cukrok: | 5.64 |
Zsír: | 10.61 |
Amelyből telített zsírsavak: | 4.14 |
Rost: | 3.45 |
Fehérje: | 3.65 |
Só: | 0.01 |
- 10dkgMazsola (általános)
- 18dkgDió (általános)
- 1dbTojás egész (általános) 1 db 52g
- 3dbTojássárgája (általános) 1 db
- 6dkgCitromhéj (általános)
- 3dlTej /Magyar/ 2,8 %
- 5dkgTejföl /Magyar/ 20 %
- 15dkgERITRIT ÉDEN PRÉMIUM
- 25dkgvaj Mizo márkázott
- 2dkgélesztő Budafoki gluténmentes sütőélesztő
- 18dkgmák Paco darált
- 4dkg1:4 Édesítő Cukorhelyettesítő Paleok 1:4
- 40dkgliszt gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék Zellei Tündi
- 10dkgliszt gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú általános lisztkeverék Zellei Tündi
Elkészítés a megadott link alatt
Elkészítés módja
A recept alapján 1 nagy rúd diós, és egy nagy rúd mákos beigli készül. Készíthetjük négy darab kisebb beiglinek is. A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttatjuk az élesztőt langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy méz sűrűségű legyen. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. (Ne legyen túl kemény a tészta, mert a lisztkeverékben lévő útifűmaghéjliszt még szívja magába a nedvességet és a kelesztés után akkor a nyújtás közben szakadhat a tészta.) Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük és kész. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g
-1 db tojás, 1 tojás sárgája
-2-3 dl langyos tej/növényi tej
-1 evőkanál tejföl
-25 dkg vaj/bio margarin
-5 dkg eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő
-2 dkg élesztő
-nagy csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez :
-2 tojássárga
diós töltelék hozzávalói:
-18 dkg darált dió
-5 dkg porrá őrőlt eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve
-fél dl tej
-rum
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja
Az alapanyóknál össze vannak vonva a töltelék és a tészta alapanyagai. 2 db Nagy rúd készült, de lehet 4 db kisebbet is! Mi kb a nagyokat 20 szeletre vágtuk rudanként így jön ki a 40 db azaz szelet kalória értéke.